JPG Compressie

origineel, geen compressie
aantal kleuren: 64165
bestandsgrootte: 237 Kb
na 50% compressie
aantal kleuren: 30218
bestandsgrootte: 23,7 Kb

JPG: uitstekende compressie
Dit bestandsformaat is superieur wat betreft compressie. Wanneer je in beeldbewerkingsprogramma een bestand opslaat in het JPG formaat kun je bij "Options" de mate van compressie in percentages instellen.

Links zie je een voorbeeld van zo'n compressie.
Geheel links het origineel zonder compressie en daarnaast hetzelfde beeld met 50% compressie.

OK, Als je de afbeeldingen een tweede blik gunt zal je zien dat het origineel mooier van kwaliteit is. Toch is de gecompimeerde versie niet echt slecht voor een webplaatje. Zeker niet als je bedenkt dat de bestandsgrootte 10X kleiner is dan het origineel. Als je veel afbeeldingen op een website gebruikt kan je dus heel wat Kb-tjes besparen waardoor de pagina sneller geladen zal worden. Bedenk verder ook dat de gemiddelde bezoeker van een website afbeeldingen maar heel vluchtig bekijkt.

Je zult dus een afweging moeten maken, ga je voor geringe bestandsgrootte of voor kwaliteit. Met andere woorden, gaat het specifiek om de afbeeldingen of staan ze er slechts ter illustratie.

Het menselijk oog laat zich echter heel gemakkelijk bedotten. In de gecomprimeerde afbeelding is veel meer gebeurd dan je in eerste instantie zou denken. Dat is pas te zien bij een zeer sterke vergroting.

fragment van originele afbeelding
vergrotingsfactor 800
fragment van gecomprimeerde afbeelding
vergrotingsfactor 800

Links zie je een sterke fragmentvergroting van de twee bovenstaande afbeeldingen. Nu is er een heel groot verschil te zien.

Als je goed naar de gecomprimeerde afbeelding kijkt zie je dat daar allemaal blokken van 8x8 pixels zijn gemaakt.

Het JPG-compressie-algoritme verdeelt de foto namelijk in blokken van 8x8 pixels en neemt het gemiddelde van de kleuren van al deze pixels. Het bewaard dit gemiddelde als de waarde voor de pixel linksboven in het blokje.

De kleuren van de andere pixels worden dan weergegeven als relatief gemiddelde tot die eerste pixel. Nu hoeven voor de resterende 63 pixels niet meer zoveel bits gebruikt te worden, omdat het kleurverschil tussen een pixel in het blokje en het gemiddelde niet zo groot is. Vervolgens wordt het proces herhaald: er worden 8x8 blokjes gemaakt, waarbij aan zoveel mogelijk pixels dezelfde kleur worden gegeven

De grote kracht van dit algoritme is meteen (in een aantal gevallen) ook een nadeel. Het bekijkt zo'n 8x8 blokje zonder zich iets aan te trekken van het aangrenzende blokje. Er wordt gebruik gemaakt van de tekortkomingen van het menselijke oog die dit over het algemeen niet zal herkennen. Zeker niet in een foto als boven. Dan moet je ook niet verder gaan dan een compressie tussen de 20 en 50 procent. Een te grote compressie zorgt voor een lelijk blokkerig effect.

Het nadeel van het algoritme schuilt in compressie van afbeeldingen met een 'rustige' achtergrond. Lijntekeningen, letters maar ook een mooie foto met bijvoorbeeld een strakke blauwe hemel als achtergrond.

Hier zie je een voorbeeld van zo'n afbeelding. Het volledige plaatje is niet gecomprimeerd. Het vergrote fragment is slechts 20% gecomprimeerd. Toch zie je nu door dat blokjes-gedoe heel veel ruis (JPG-artefacten) om de lijnen hetgeen een lelijk effect geeft. Voor dit soort afbeeldingen is compressie dus niet aan te bevelen.

Gif Compressie

gif zonder
compressie
2,72 Kb
gif zonder
compressie
2,60 Kb
gif met
compressie
1,8 Kb
gif met
compressie
2,4 Kb

Gif wordt gecomprimeerd, met behulp van het LZW algoritme (genoemd naar de drie wiskundigen Lempel, Ziv en Welch). LZW compressie heeft een grote invloed op de bestandsgrootte. LZW compressie werkt erg goed wanneer het plaatje grote horizontale vlakken van dezelfde kleur bevat.
LET OP, Als je een JPG-bestand converteert naar GIF zonder compressie kan het bestand zelfs groter worden. Dat gebeurt voornamelijk met grote afbeeldingen zoals foto's.

De winst van de compressie heeft op de kleine plaatjes uit het voorbeeld natuurlijk niet zo'n spectaculair effect. Maar je kunt je zo voorstellen dat je een behoorlijke lijntekening, zoals bijvoorbeeld een cartoon, behoorlijk in bestandsgrootte laten afnemen.

Hier zie je vier maal hetzelfde gif bestand (256 kleuren), tweemaal een kwart slag gedraait.
In dit geval verandert de kleur steeds in horizontale richting en LZW werkt dan minder goed: zie de bestandsgrootte. LZW is een compressie methode waarbij geen informatie verloren gaat (lossless), het is gewoon een intelligente manier van opslaan.

Bron: www.netadvies.nl